Tips voor succesvol schrijven

Moet jij een hoop schrijven voor je werk of opleiding? Misschien heb je wel hulp bij het schrijven van scriptieof wil je een goed verslag inleveren. Schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend succesvol, het kan namelijk nog wel eens lastig zijn om bijvoorbeeld een goede opbouw te hanteren en te beginnen met een doel. Ook het checken van je tekst speelt een grote rol. Lees hier meer over deze onderwerpen en hoe je hierin slaagt.

Doel

Begin bij het begin; wat is het doel van jouw tekst? Wil je de lezer informeren, entertainen of overtuigen. Dit is handig om van te bepalen, dit bepaalt namelijk de tone of voice. De tone of voice houdt in op welke manier je schrijft, bijvoorbeeld informeel of formeel. Zodra je het doel van de geschreven tekst weet kun je hierop inspelen en nadenken wat er allemaal in de tekst moet komen om het doel te bereiken. Zo zou er bij een marketing gerelateerde tekst misschien een overtuigende toon in zitten, zodat mensen een aankoop doen. Draait het om educatie? Dan moet het erg duidelijk uitgelegd zijn.

Opbouw

Heb je het doel voor ogen? Perfect, dan kun je kijken naar de opbouw van de tekst. Begin met het schrijven van een inleiding waarin je uitlegt waar deze tekst om gaat en wat je zoal gaat vertellen, maar dan in het kort. Vervolgens splits je de tekst op in verschillende alinea’s waar meerdere onderwerpen aan bod komen zodat het niet één lange tekst wordt. Maak dus gebruik van tussenkopjes zodat het overzichtelijker is. Vervolgens ga je door naar de kern; dit is het meest inhoudelijke gedeelte van de tekst. Zodra alle tekst hierin is verwerk kun je afsluiten met een slot, zoals een conclusie of een andere tekst wat aanduidt dat de tekst is afgerond. 

Check

Zodra je de tekst hebt geschreven kun je het nog controleren en eventueel redigeren. Vind je dit lastig? Kies dan voor een zinsopbouw controle of vraag iemand aan je omgeving er naar te kijken. Controleer op spelfouten, grammatica en of de opbouw soepel verloopt. Pas eventueel wat aan en lees het hardop om te kijken of dit ook soepel verloopt.

Conclusie

Houd je doel bij het schrijven van de tekst vooral in gedachten om ervoor te zorgen dat dit doel wordt bereikt. Kies voor een kloppende, passende opbouw en sluit af met een controle.