EHBO tips zijn essentieel

Bij ongevallen is het belangrijk dat je snel en veilig kunt handelen en dat je weet wat je moet doen. De volgende 5 EHBO tips zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk mensen kan helpen bij een ongeval.

1. Het voorkomen van meerdere slachtoffers
Schakel eventuele machines uit, blus een beginnende brand en doe een veiligheidsvest aan in het geval het gevaar nog steeds dreigt voor het slachtoffer en voor de omstanders of hulpverleners. Daarna kun je zo nodig direct hulp bieden aan het slachtoffer.

2. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor het slachtoffer
Een slachtoffer is na een ongeluk bijna altijd in paniek, heeft angst en is geschrokken. Het is dan belangrijk om het slachtoffer gerust te stellen. Door rustig te praten, oogcontact te maken, je naam te noemen en te vertellen dat je eerstehulpverlener bent, zal het slachtoffer zich meer op het gemak voelen. Je kan hierbij een hand vasthouden, een arm om iemand heenleggen en rustig vertellen wat je doet of gaat doen. Wanneer het slachtoffer vragen stelt, kan je het beste reageren.

3. Schakel direct professionele hulp in
Bel 112 indien nodig en geef duidelijk door welke hulp je nodig hebt (ambulance, brandweer of politie). Meld hierbij waar het slachtoffer is, om hoeveel slachtoffers het gaat en om welk vermoedelijk letsel het gaat bij het slachtoffer. Je kan het beste direct een route doorgeven wanneer je op een moeilijk bereikbare plek bent en zet de telefoon op de stand van de luidspreker.

4. Goede bereikbaarheid
Zorg dat de hulpdiensten het slachtoffer makkelijk kunnen bereiken. Mochten omstanders de weg blokkeren, verzoek hen dan de weg vrij te maken zodat de hulpdiensten snel en veilig bij het slachtoffer kunnen komen. Ook obstakels dienen te worden weggehaald.