Ben je op zoek naar een financiering voor zonnepanelen?

groene lening voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering. De prijzen zijn de afgelopen jaren gezakt. Maar toch zal men vaak naar financiering zoeken, want echt goedkoop zijn ze nou ook niet. We bespreken in dit artikel een aantal manieren om aan een financiering te komen. Die manieren zijn doorgaans niet alleen van toepassing op zonnepalen, maar op verduurzamingsmaatregelen in hun algemeenheid.

Lening

Er bestaat een aantal opties voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Je kunt naar je bank stappen en een standaard persoonlijke lening afsluiten. Een groene lening voor zonnepanelen aangaan, is een andere mogelijkheid. Er zijn enkele banken die zo’n lening aanbieden. De rente van een groene lening voor zonnepanelen is lager dan van een standaard lening, maar er zijn meer voorwaarden. Het Nationaal Warmtefonds biedt de Energiebespaarlening. Het Stimuleringsfonds Huisvesting heeft de Duurzaamheidslening.

Huur of lease

Je hoeft de zonnepanelen niet zelf aan te schaffen. Je kan dat een bedrijf laten doen en dan betaal je dat bedrijf voor het gebruik van de zonnepanelen. Dit lijkt enigszins op een lening, maar in dit geval blijft het bedrijf dat de panelen voor je aanschaft de eigenaar van de panelen.

groene lening voor zonnepanelen

Verhoging van de hypotheek

Je kunt zonnepanelen financieren door een verhoging van je bestaande hypotheek. Je kunt dan tot een totaal van 106 % van de waarde van de woning lenen. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden echter die mogelijkheid.

Extra hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit, is het mogelijk om meer te lenen dan uitgaande van je inkomen zou kunnen. We praten dan over tot 15.000 euro voor maatregelen die energie besparen.

Collectieve aanschaf

Er zijn buurten en lokale organisaties die een gezamenlijke inkoop organiseren. Zo kan een significante korting op de aanschaf van zonnepanelen worden verkregen.

Crowdfunding

Je kunt een crowdfundingactie opzetten. Met kleine bijdragen van diverse personen kan je zo aan het geld komen voor de aanschaf van zonnepanelen. De waarde van de opbrengst deel je dan met die geldschieters.