Welke printer heb ik nodig?

Zakelijke printer

“Welke printer heb ik nodig?” Het is een vraag die we vaak te horen krijgen, met name bij bedrijven. Als je een printer wilt aanschaffen is het belangrijk om te weten waar je deze voor wilt gaan gebruiken. Wil je zelf mooie fullcolour brochures afdrukken? Of moet je simpelweg documenten op hoge snelheid kunnen printen? Dit zijn slechts een van de vele factoren die bepalen welke printer de beste keus is voor jouw onderneming. Het is handig om je eerst te oriënteren op wat voor printers er beschikbaar zijn en wat voor features ze allemaal hebben. Op basis daarvan kun je een eisenlijstje maken en diverse printers met elkaar gaan vergelijken.

Bij het vergelijken van verschillende printers moet je nadenken over de volgende zaken:

Wij verhuren printers
 • Afdruksnelheid

Een goede inkjetprinter kan ongeveer 14 pagina’s per minuut afdrukken. Professionele laserprinters hebben echter een afdruksnelheid van 20 tot 60 pagina’s per minuut. De uiteindelijke afdruksnelheid is natuurlijk afhankelijk van het soort documenten dat er geprint moeten worden. Kleurenfoto’s duren bijvoorbeeld langer dan eenvoudige tekstdocumenten in zwart-wit.

 • Opwarmtijden

Als afdruksnelheid belangrijk voor je is, dan is het ook goed om de opwarmtijden van printers te vergelijken. Sommige modellen doen er langer over om op te starten dan andere.

 • Connectiviteit

De meeste moderne printers zijn standaard voorzien van bluetooth en wifi printmogelijkheden en bieden vaak ook compatibiliteit met tablets en smartphones.

 • Papierformaat

Wil je ook op A3 formaat kunnen printen, dan vallen er al heel wat printers af. Hou er rekening mee dat een A3 printer vaak wel wat groter is dan een standaard printer; daar moet je vanzelfsprekend wel de ruimte voor hebben.

 • Papiersoorten

Kijk goed wat voor papiersoorten een printer kan verwerken. Wil je bijvoorbeeld zelf mooie brochures afdrukken, dan moet je printer wel geschikt zijn voor dikker papier.

 • Resolutie

De resolutie bepaald de scherpte van je afdrukken en wordt aangegeven in Dots Per Inch (DPI). Hoe hoger de DPI, hoe beter de kwaliteit van je afdrukken. Een standaard resolutie van 600 DPI is voor eenvoudige, tekstuele printopdrachten prima. Maar als je ook kwalitatief hoogwaardige afbeeldingen wilt maken dan kun je beter voor een printer met een hogere resolutie kiezen.

 • Cartridges/toners

Ga je voor een inkjetprinter, dan is het de moeite waard om te zoeken naar een printer die aparte cartridges heeft voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Dit voorkomt dat je de hele cartridge moet vervangen als er één kleur op is. Kies je voor een laserprinter dan heb je niet te maken met cartridges maar met toners. Deze zijn duurder in aanschaf maar gaan veel langer mee.

 • Dubbelzijdig printen

Wil je folders, brochures of instructieboekjes printen? Of wil je simpelweg graag papier besparen? Dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor een duplex printer, oftewel een printer die dubbelzijdig kan printen. Let op: als er in de specificaties iets staat in de trant van ‘manual duplex’ dan betekent dit dat je het papier handmatig moet omdraaien om dubbelzijdig te kunnen printen. Als dit automatisch gaat is het natuurlijk een stuk efficiënter!

 • Papierlades

Het lijkt wellicht wat onbelangrijk, maar als je een onderneming hebt waar veel geprint moet worden is het niet fijn als de papierlades elke vijf minuten moeten worden bijgevuld. Kies daarom voor een model met de juiste capaciteit. Veel professionele printers zijn uitgerust met meerdere papierlades voor verschillende papierformaten.

Zakelijke printer
 • Geheugen

Als je grote opdrachten moet afdrukken of meerdere mensen hebt die van de printer gebruik maken, dan is het raadzaam om te kiezen voor een exemplaar dat minimaal 16 MB geheugen heeft.

 • Geavanceerde functies

De mogelijkheid om documenten te bundelen, nieten en vouwen kan veel tijd besparen als je regelmatig veel grote documenten moet produceren.