Wat van werk kun je doen zonder diploma?

Er zijn in Nederland veel mensen die geen diploma hebben. Vaak wordt er gedacht dat je zonder diploma nergens aan de bak komt. Dit is absoluut niet waar, er zijn namelijk verschillende soorten banen waarvoor je helemaal geen opleiding nodig hebt. In dit artikel lees je wat van werk je kunt doen zonder diploma. 

 

Met de handen werken kan zonder diploma

Als je geen diploma hebt, zijn er genoeg banen die je in de bouw kunt krijgen. Je zult waarschijnlijk wel beginnen met een wat lagere functie, maar wanneer je goed je best doet, kun je snel hogerop komen. De bouw is overigens erg divers. Zo kun je ingezet worden voor het bouwen van huizen, maar daarnaast ook als ondersteuning bij civieltechnische projecten. 

 

Deelnemen aan civieltechnische projecten is mogelijk zonder diploma

In de civiele techniek zijn er diverse banen die je kunt vervullen zonder diploma. Zo kun je bijvoorbeeld asfalt draaien. Hierbij werk je samen met een ploeg en leg je asfaltwegen aan. Het is door de bijzondere werktijden erg uitdagend werk waar je veel voldoening uit kunt halen. Je ziet namelijk direct resultaat van het werk dat je hebt verricht. Naast dat je met asfalt kunt werken binnen de civiele techniek, is het ook mogelijk om ingezet te worden voor grondwerk. Zo dienen er in de buurt van nieuwe wegen duikers aangelegd te worden en kun je daar zonder scholing ook erg goed bij helpen. 

 

Werken in de zorg

Werken zonder diploma kan ook in de zorg. Zo zijn er diverse functies in de zorg waarbij een diploma geen vereiste is. Bovendien is er momenteel erg veel werk in de zorg en komen extra handen erg goed te pas. Wanneer je in de zorg wilt werken is het wel belangrijk om rekening te houden met de afwijkende werktijden. Zo krijg je in de zorg hoogstwaarschijnlijk te maken met lange werkdagen waarin je een grote verantwoordelijkheid draagt.

 

Werken als uitsmijter

Als je erg actief bent in de sportschool, dan heb je diverse banen waar je wat met die extra kracht kan. Een baan waarbij het prettig is om sterk te zijn, is wanneer je gaat werken als uitsmijter. Om werkzaam te zijn als uitsmijter hoef je geen diploma te hebben. Wel is het belangrijk dat je niet snel bang bent en je woede onder controle kunt houden. Je dient mensen die zich niet aan de regels houden op een zo’n vriendelijk mogelijke manier de deur te wijzen.