Een DPO of Data Protection Officer is een persoon die ervoor zorgt dat een organisatie of bedrijf zich houdt aan de regels van de AVG. Als je een groot bedrijf hebt is het dus erg verstandig om aan een DPO uit te besteden. Je krijgt professioneel advies en voorkomt dat je fouten erin maakt en torenhoge boetes krijgt. Een DPO is dan ook naast adviseur een aanspreekpunt wanneer er een gesprek plaatsvindt tussen een bedrijf en de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast wordt een DPIA uitgevoerd met hulp van een DPO. Wil je meer info? Neem dan contact op via https://www.misterfranklin.be/

Wat is een DPIA?

Je vraagt je wellicht ook af wat een DPIA is. DPIA staat voor Data Protection Impact Assessment. Dit houdt in dat er een beoordeling wordt uitgevoerd op het gebied van gegevensbescherming. Een DPO kan zoals eerder gezegd ingeschakeld worden om hierbij te helpen. Je bent in sommige gevallen zelfs verplicht deze beoordeling uit te voeren, o.a. wanneer je bijzondere persoonsgegevens verwerkt. Dat houdt gevoelige gegevens in zoals geloof, ras en gezondheid. Daarnaast ben je ook verplicht een DPIA uit te voeren als je een profiel maakt van een persoon en met een geautomatiseerde software ermee aan de gang gaat. Daarbovenop moet je dit ook doen wanneer je persoonsgegevens op een risicovolle manier verwerkt.

Voordelen van een DPO in het algemeen

Een van de voordelen van een DPO is dat je risico’s op een boete vermijdt. Een DPO is bovendien bedoeld om jou te adviseren hoe je bepaalde zaken omtrent AVG moet aanpakken en als het werk goed wordt uitgevoerd zul je er makkelijk van verzekerd zijn dat er niks fout gaat. Daarnaast kan een DPO helpen bij het uitvoeren van een DPIA zoals eerder genoemd. Het geeft je bedrijf kort gezegd volle zekerheid dat het aan de regels voldoet en hieraan zal blijven voldoen zolang je een DPO hiervoor inzet. Als je kiest voor een interne DPO kijk dan wel uit voor mogelijke belangenconflicten.

Interne of externe DPO? + voordelen en nadelen

Je kunt kiezen voor zowel een externe als interne DPO. Wanneer je kiest voor een externe DPO kies je ook meteen voor onafhankelijkheid. Kennis opdoen over je bedrijf is niet nodig volgens de wetgeving die hierover gaat. Dit is dan ook meteen een nadeel, een externe DPO weet niet de flow van je bedrijf en voor sommige zaken zal je de DPO toch moeten inleiden. Wanneer je kiest voor een interne DPO is dit natuurlijk weer het tegenovergestelde, deze leert je bedrijf en werknemers kennen en kan onder bepaalde regels ook andere functies uitoefenen. Je hebt dus in beide gevallen voor- en nadelen waar je goed over na moet denken.

Tips om aan de AVG te houden

Wellicht wil je alvast oriënteren op hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat je aan de AVG wet voldoet. Om te beginnen moet je een cookieverklaring opstellen, alsook een privacyreglement. Het is ook belangrijk dat je de computers en smartphone goed beveiligd en sterke wachtwoorden gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat je de bezoekers van je website attendeert op je website en informeert. Zorg er ook voor dat je goed op de hoogte bent van eventuele wijzigingen in de wet. Bovendien kun je je ook laten certificeren.