Waarom en hoe je jouw merknaam moet registreren en vastleggen

Heb jij al een sterke merknaam die goed in de markt ligt? Dan wil je natuurlijk niet dat zomaar iedereen gebruik kan maken van jouw merknaam. Daarom is het belangrijk om jouw merknaam registreren en vast te leggen. In deze blog leg ik uit waarom het registreren van jouw merknaam van belang is en hoe je dit kunt doen.

Waarom moet je jouw merknaam registreren en vastleggen? 

Allereerst biedt registratie bescherming tegen concurrenten. Door registratie krijg jij het exclusieve recht op het gebruik van jouw merknaam. Andere partijen mogen jouw merknaam dan niet gebruiken of zelfs in een andere vorm voeren. Een tweede reden is dat registratie enigszins rust geeft. Je kunt jouw merknaam inzetten zonder dat je voortdurend hoeft op te letten of anderen dezelfde merknaam gebruiken of niet.

Maar hoe kan je jouw merknaam registreren en vastleggen? 

Registratie gebeurt bij de KvK, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) of het Europees Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO). Het is belangrijk om te weten dat merkregistratie niet gratis is. Het kost meestal enkele honderden tot een paar duizenden euro’s. De kosten zijn afhankelijk van het aantal klassen waarin jouw merknaam geregistreerd moet worden en het aantal landen waarin je het wilt registeren.

Voordat je jouw merknaam gaat registreren, moet je uiteraard eerst checken of jouw gekozen merknaam nog vrij is. Hiervoor kan je terecht bij de website van het BBIE. Een merkregistratie is geldig voor tien jaar. Hierna kan je, indien gewenst, jouw merknaam verlengen. Dat betekent dat je het exclusieve recht op jouw merknaam nog eens tien jaar behoudt.

Een merknaam kan uit veel meer bestaan dan alleen een naam. Denk hierbij aan de kleuren, vormen en logo’s. Het is verstandig om deze elementen ook te beschermen door middel van merkregistratie. Zo heb je volledige bescherming van jouw merknaam en alle elementen die hierbij horen.

Het registreren en vastleggen van jouw merknaam is dus van groot belang. Door jouw merknaam te registreren, heb je het exclusieve recht op het gebruik ervan en beschermt je het tegen concurrenten. Hierdoor krijgt je op termijn rust om jouw merknaam in te zetten en te gebruiken in volle vrijheid. Het is daarom zeker niet onverstandig om hierin te investeren, hoewel het natuurlijk kostbaar is. Registreren kan bij de KvK, het BBIE of EUIPO. Voordat je registreert, controleer je eerst de beschikbaarheid van jouw merknaam. Door ook de andere elementen, zoals kleuren en logo’s, te beschermen, heb je volledige bescherming van jouw merknaam en alle bijbehorende details. Zo kan jouw bedrijfsnaam succesvol en zorgeloos worden gebruikt.

Bron: intellectueeleigendom.nl