Verschillende soorten afval
Dagelijks produceren we heel wat afval met zijn allen. Je zal het bijna niet geloven maar we produceren elk jaar per persoon bijna 490 kilo afval. Het is van belang dat dit natuurlijk allemaal goed wordt weggegooid en wordt gescheiden. Maar soms kan het best lastig zijn. Want wat mag nou wel allemaal bij elkaar en wat niet? En wat voor soorten afval heb je allemaal en welke horen bij elkaar. Bij afval denk je wellicht aan huisvuil dat je in een afvalbak of in een vuilniszak stopt. Dat is echter maar een deel van alle afval. Niet alleen de mens produceert afval, ook planten en dieren produceren afval. Afval van dieren bestaat bijvoorbeeld uit uitwerpselen van dieren of dode dieren.
GFT-afval
Afval scheiden kan je in de volgende categorieën: Groente, fruit en tuinafval (dat noem je GFT-afval), Glas, Papier, chemisch afval, textiel en restafval. Voor het weggooien van GFT-afval wordt meestal een groene container ofwel gft-afvalbak gebruikt. Bij het gft-afval gooi je groenteresten, fruitschillen en snoeiafval weg. Veel theezakjes mogen er niet in, omdat er plastic, aluminium of lijm in is verwerkt. Dat geldt ook voor coffeepads. En dat is niet goed voor de compost. Als je niet wilt dat het gaat stinken in je huis, gebruik dan een kleine afsluitbare prullenbak in de keuken waarin je etensresten en schillen kunt verzamelen. Deze kun je elke dag in de gft-container leeg gooien.
Chemisch afval
Chemisch afval kan je weer onderverdelen in klein chemische afval en groot chemisch afval. Klein chemisch afval, kortweg kca genoemd, bestaat hoofdzakelijk uit producten die giftig, brandgevaarlijk of op een andere manier schadelijk zijn. Lever deze stoffen dus apart in. Denk hierbij aan batterijen, accu's, verf, lijm, bestrijdingsmiddelen en olieproducten zoals bijvoorbeeld motorolie. Maar ook oude of overtollige medicijnen vallen onder kca. Deze producten mogen dus niet bij het restafval. Lege verpakkingsmaterialen van deze stoffen horen echter niet bij het kca. Lege kartonnen doosjes horen bijvoorbeeld bij het oud papier en lege medicijnflesjes horen in de glasbak. Een leeg verfblik hoort in de grijze container (Sortibak). Aangezien chemisch afval zo schadelijk is voor het milieu en de volksgezondheid, zou je misschien denken dat het niet gerecycled of hergebruikt kan worden. Niets is echter minder waar. Een deel van de grondstoffen uit (klein) chemisch afval kan wel degelijk opnieuw worden gebruikt. Het staal dat afkomstig is uit batterijen en verfblikken, kan bijvoorbeeld opnieuw worden gebruikt om spijkers van te maken. Ook het glas van tl-buizen en spaarlampen wordt opnieuw gebruikt. Hier worden bijvoorbeeld nieuwe lampen van gemaakt.