Studenten hebben veel kosten en weinig inkomen

In Nederland zijn de financiële omstandigheden voor studenten de laatste jaren flink gewijzigd. Tegenwoordig is het vaak niet mogelijk om aan geld van de overheid te komen. Onder andere is de basisbeurs voor een groot deel verdwenen. Studenten zullen daarom veelal op zoek moeten naar een andere bron van inkomen. Studeren kost namelijk geld en je zult ook moeten kunnen voorzien in je levensonderhoud.

De kosten van het studeren zelf

Studenten geven op jaarbasis behoorlijk wat geld uit. Daarnaast kost studeren veel geld zodat het eigenlijk niet mogelijk is om een fulltime baan naast je studie te doen. Er zijn veel studenten die een bijbaantje hebben. Dit is natuurlijk een stap in de goede richting maar het inkomen van zo’n baan is vaak bij lange na niet genoeg om je studie te financieren. Het leven van een student is duur en dat heeft verscheidene oorzaken. In de eerste plaats moet er natuurlijk collegegeld betaald worden. Deze kosten worden elk jaar hoger en steeds meer studerenden hebben problemen om dat bedrag op te hoesten. In combinatie met de vaak peperdure boeken is het studeren op zich al een oorzaak voor financiële nood bij studenten.

Bijkomende kosten

Als uitwonende student moet je ook nog zorgen dat je een kamer kunt betalen. De huur is de laatste jaren sterk toegenomen door een tekort aan woningen en dus ook aan studentenkamers. In de randstad is het vaak helemaal onmogelijk om aan een kamer te komen en er wordt dikwijls veel geld betaald voor het huren van een klein kamertje. Velen hebben er al voor gekozen om nog wat langer bij hun ouders te blijven wonen. Dat is echter niet voor iedereen een optie omdat de reisafstand veel te groot is. Naast deze kosten moet er natuurlijk ook nog eten en drinken gekocht kunnen worden. Andere vaste lasten zoals het betalen van een zorgverzekering en het abonnement van je telefoon dragen allemaal bij aan hoge maandelijkse kosten. Daarbij geven studenten vaak meer uit in hun vrije tijd dan andere groepen van de bevolking. Er wordt veel uitgegaan en als echte student kun je dat natuurlijk niet lang je heen laten gaan. Voor veel studenten zit er door het afschaffen van de basisbeurs dan ook niks anders op dan geld te lenen. Dit is op zich geen slechte uitkomst omdat je investeert in je toekomst. Door het behalen van een diploma verbeter je je positie op de arbeidsmarkt waardoor je een stuk makkelijker aan een goede baan komt. Hieronder worden de opties om geld te lenen als student kort besproken

Geld lenen bij DUO

DUO is de overheidsinstantie die speciaal opgezet is om financiële zaken van studenten te regelen. Vroeger waren zij verantwoordelijk voor het storten van de basisbeurs op de rekening van studenten. Dit was in principe een lening maar kon als een student zijn of haar diploma haalde omgezet worden in een gift. Dat is tegenwoordig vaak niet meer mogelijk maar gelukkig kun je er nog wel geld lenen tegen gunstige voorwaarden. Je betaalt bij DUO een veel lagere rente dan bij andere kredietverstrekkers. Bovendien zijn er er flexibele voorwaarden voor het terugbetalen van het geleende bedrag.

Rood staan op je rekening en het aanvragen van een flitskrediet

Een goede tijdelijke oplossing is rood staan bij je bank. Dit is vooral handig als je een betaling van bijvoorbeeld de huur dreigt te missen. Dit is natuurlijk slechts een tijdelijke oplossing. Bij de meeste studentenrekeningen kun je tot een bedrag van 1000 euro rood staan. Ook een flitskrediet is een tijdelijke oplossing waarbij je een klein bedrag leent dat snel terugbetaald moet worden.

Het aanvragen van een creditcard

Een creditcard is een vrij dure optie maar biedt wel weer extra mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld ook in veel winkels mee betalen. Het is echter maar de vraag of de voordelen opwegen tegen de hoge kosten.

Banken hebben vaak speciale kredieten voor studenten

Een meer voordelige optie is om bij je bank te vragen naar opties voor leningen voor studenten. Bij veel banken hoef je de lening vaak pas na je studie terug te betalen wat natuurlijk erg gunstig is..

Op de website van Lenary kun je leningen vergelijken

Als je graag geld wilt lenen als student maar je weet niet zeker waar je dat het beste kunt doen, dan is het een goed idee om op de website van Lenary te kijken. Hier kun je afhankelijk van je eigen omstandigheden zien wat voor jou de voordeligste optie is.