Iets met magazijninrichting

grootvakstelling

De indeling van een magazijn is uiterst belangrijk. Veiligheid staat voorop. Dat betekent niet alleen dat medewerkers veiligheidskleding aan moeten in het magazijn, maar ook dat de magazijnstellingen zijn verankerd bijvoorbeeld. Zo valt die niet zomaar om als er per ongeluk tegenaan wordt gereden met een heftruck. Na veiligheid is efficiëntie van grote waarde. Een slechte doorstroom is frustrerend voor het hele bedrijf, maar vooral voor de magazijnmedewerkers. Is het tijd om je magazijn te herinrichten, denk dan goed na over de functie van het magazijn. Worden er iedere dag producten van de stellingen gehaald om te leveren, of ligt er vooral voorraad? En moeten de producten uit het magazijn gekoeld worden? Let dan op dan de stellingen niet roesten. Waar liggen de lasten en de prioriteiten?

Kijk, luister en leer

Om te beginnen moet je weten wat de problemen zijn in het magazijn. Observeer hoe de werknemers te werk gaan. Doe dat niet voor een halfuurtje, maar voor meerdere uren verspreid over de dag. Op die manier beginnen er allemaal dingen op te vallen, bijvoorbeeld: bijna elke magazijnmedewerker legt even zijn spullen op een van de werkbanken om de deur daarnaast te kunnen openen. Een van de kasten staat net iets teveel op de looproute waardoor daar vaak tegenaan gestoten wordt. Of een transport apparaat is op meerdere plekken tegelijk nodig. Luister naar de medewerkers van het magazijn over hun ervaringen en knelpunten.

Tijd voor verandering

De knelpunten zijn duidelijker, maar wat nu? Neem een expert onder de arm. Met hun nieuwe blik zullen ze meer zien, ze weten alle veiligheidsregels én weten wat er uiteindelijk allemaal mogelijk is. Ze kunnen daardoor met veilige, passende oplossingen komen om het magazijn zo efficiënt mogelijk te laten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een goede doorstroming, veilige looproutes, maar ook de gezondheid van de magazijnmedewerkers. Te lage werkbanken kunnen voor rugklachten zorgen bijvoorbeeld. Bewegwijzering helpt bij het creëren van veilige looproutes. In een oogopslag is dan duidelijk waar het wel en niet veilig is om te lopen of op welke afstand je van een machine mag staan. Met grondmarkeringen structureer je het magazijn.