Hoe petten en mens op elkaar lijken

Hoeden hebben altijd iets van status vertegenwoordigd, volgens Anna Gray-Harman, curator van de Gladstone Women’s Gallery. “Er zit iets diep menselijks in een pet vrouwen, zodat het iets is wat je niet erg vindt om te dragen. We zetten onze hoeden op om naar de dierentuin te gaan, voor een wandeling, of gewoon voor de sier” zegt ze in een recent interview. Ze zegt ook dat hoedendraagsters vaak vrouwen zijn en ze zelden zouden dragen op kantoor of op een werkreis. “Ik denk niet dat we per se een hoed nodig hebben als symbool van politieke macht,” voegt ze eraan toe. ‘Ik geloof niet dat mensen daar echt een mening aan hechten vandaag de dag.”

Petten en het machtsspel

Hoeden blijven symbool staan voor hegemonie. Tijdens sommige traditionele vieringen, zoals de vastentijd in Engeland, dragen mannen een pet vrouwen met een lange staart ter bescherming, terwijl vrouwen een kroon of scharlaken hoed kunnen dragen. “In zekere zin worden vrouwen in die zin meer onderdrukt. We moeten ons zeer bewust zijn van de beperkingen van de wereld waarin we leven en de macht die we hebben om die aan te vechten,” zegt Gray-Harman.

De mening van het hoedendragers forum

Maar sommige hoedendraagsters identificeren zich meer met het dragen van hoeden omdat het hun geslacht symboliseert, zoals blijkt uit het hoedendragers forum van Sarah Gurney in Somerset. “Hoeden zijn een handig symbool voor mensen,” zegt Gurney. “Vrouwen zijn nog steeds meer onderhevig aan vooroordelen en pesterijen. Ze kunnen erg flets zijn als ze in een onderdrukkende omgeving worden gedragen. Hoeden kunnen een symbool zijn van onze inspanningen om gelijkheid te krijgen.”

“Ik geloof niet dat mensen iemands geslacht ontkennen,” voegt Gray-Harman toe. “Ik geloof wel dat er veel verschillende culturen zijn waar hoeden worden gedragen en erg populair zijn. Het is mogelijk dat er een culturele context is. Ik geloof wel dat door te zeggen dat je een hoedendrager bent of niet, je een statement maakt.