Goed verpakken

Of je nou karton, tape, vulmateriaal of plastic gebruikt. Versturen begint met verpakken, en dat is een vak apart. Het kan op allerlei manieren, maar wat is nu de meest efficiënte, veilige en duurzame aanpak? Geef je zending een jasje dat past. Als je wat wil versturen zorg je ervoor dat de inhoud goed in de verpakking past. Losse ruimtes in de verpakking zorgt ervoor dat de inhoud gaat schuiven of de doos indeukt. Overtollig verpakkingsmateriaal is ten slotte ook duurder en minder duurzaam. Vraag jezelf af: hoe groot is mijn pakket, wat weeg het en hoe ga je het verzenden.

Breekbare pakketten

Er zijn verschillende lucht gevulde folies waarmee je de inhoud fixeert. Mocht het zo zijn dat je een onderneming hebt dat breekbare spullen vervoert, zoals glazen of vazen. Hoe zorg je er dan voor dat het niet breekt en veilig bij de klant aankomt? Maak daarom gebruik van luchtkassens. Hiervoor heb je een luchtkussenmachine nodig als je het graag zelf wilt doen. Het verpakkingsmateriaal is snel, simpel en efficiënt. Geen kapotte glazen of vazen dus! Het nadeel: ze vormen zich iets minder goed naar de inhoud van de doos. Opvulpapier is ook een handige manier. Waarom? Het is goedkoop, recyclebaar en je kan er alle kanten mee op. Met proppen of strengen fixeer je de inhoud van de doos. Met papieren bufferblokken doe je hetzelfde, zonder alle ruimte in de doos te vullen.

Perfecte pallets

Ook een pallet verzendklaar maken is een appeltje eitje. Als eerst verdeel je het gewicht en volume goed over de pallet en zorg je dat er niets uitsteekt. Vervolgens plaat je kartonnen profielen op alle vier de hoeken, daarna omwikkel je de pallet en lading met rekfolie tot een stevig geheel. Je kiest hierbij wel de juiste rekfolie. Dikkere folie betekent niet altijd een stabielere belading. Er bestaan ook dunne folies die sterk zijn en materiaalkosten uitsparen. Daarna houd je bij het aanbrengen van de folie rekening met de wikkelkracht en rekcapaciteit. Hoe hoger de wikkelkracht, hoe steviger de folie om de pallet zit. Tot slot zorg je er altijd voor dat de folielagen elkaar overlappen. Een goede richtlijn is een overlap van 10 tot 15 proces ingewikkeld. Als dat zo is, ben je klaar!

Verzenden maar!

Zodra alles is ingepakt en mooi in de doos zit, is het tijd om af te sluiten en op te sturen. Sommige verpakkingen maken het je gemakkelijk, maar meestal moet er nog wel wat tape of plakband hier en daar om het extra goed af te sluiten. Papieren plakband is heel goed recyclebaar!