Geaccrediteerde opleiding vertrouwenspersoon

 

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon binnen u bedrijf kan een positieve werking hebben voor de sociale veiligheid op de werkplek. Als werknemer pleit u voor een werkplek zonder discriminatie, seksuele intimidatie, agressie of geweld. De vertrouwens persoon bevorderde de sociale veiligheid binnen het bedrijf, deze vangt medewerkers op en geeft advies, beantwoord vragen, begeleid hen bij een melding of een klacht, verwijst door indien nodig naar eventueel professionele hulpverlening. U kunt als werkgever de opleiding tot vertrouwenspersoon aanbieden om zo de aangestelde persoon goede basiskennis op te laten doen. Wat houdt deze geaccrediteerde opleiding vertrouwenspersoon in voor u?

De opleiding

Na de opleiding vertrouwenspersoon mag u zich officieel laten registeren als LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon, dit is één jaar geldige diploma. De opleiding geeft u een duidelijk inzicht in de taken, verantwoordelijkheid en de positie van een vertrouwenspersoon. De opleiding maakt gebruik van live gespeelde scenes die uit worden gevoerd door getrainde professionals. Hierdoor krijgt u een duidelijk beeld van de essenties rondom ongewenste omgangsvormen die er op de werkvloer kunnen voordoen. Het hoofddoel van de opleiding is de focus leggen op de kerntaak van de vertrouwenspersoon en dat is het opvangen en begeleiden van een melder. In eigen kracht zetten is hier een kernbegrip, hoe kunt u er voor zorgen dat de melder zich gezien en gehoord voelt. Als vertrouwens persoon krijgt u ook veel te maken met de Arbowet en juridische aspecten dit voor meegenomen in de opleiding.

Vertrouwelijkheid

U leert met deze opleiding een professionelen houding aan te nemen als het gaat om vertrouwelijkheid. Wat betekend vertrouwen voor u en hoe denkt u zelf over vanaf wanneer gaat u iemand vertrouwen. De naam van u titel zegt het al “vertrouwenspersoon” maar hoe waarborgt u die vertrouwen, dit essentiële onderwerpen tijdens de opleiding. Heeft u niet direct een antwoord dan heeft u die zeker aan het einde van de opleiding. Voor u is vertrouwen de sleutel tot succesvolle vertrouwenspersoon. Als vertrouwenspersoon heb je meerdere rollen die ook per medewerker of werknemer kunnen verschillen. Voor u werknemer neemt u meer een signalerende en adviserende rol op u maar voor de melder neemt u meer een informerende rol aan. U bent multi-inzetbaar voor het bedrijf en kan daarin ook makkelijk switchen in de rol die u aan neemt. Aan het begin van de opleiding krijgt u een cursusmap met praktische hand-outs en achtergrondinformatie deze helpt u bij de verschillende vraagstukken en is een houvast als u het werkveld ingaat.