Alles wat je wil weten over zakelijk lenen!

Op het moment dat je opzoek bent naar een Zakelijke lening dan zijn er verschillende mogelijkheden. De vraag is wat de beste financieringsdeal in je eigen specifieke geval is. Afhankelijk van de zakelijke lening staat daar een rente en voorwaarden tegenover. Uiteraard wordt er ook rekening gehouden met de haalbaarheid van je kredietbehoefte. De rente op een zakelijke lening begint bij 2,3 procent. Op te beginnen is het belangrijk om de juiste kredietverstrekker te vinden voor je bedrijf. Dit scheelt je uiteindelijk veel tijd en geld op de langere termijn. 

Kan je een zakelijke lening aanvragen

De eerste vraag is of je in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Hiervoor is de kredietwaardigheid van je bedrijf de belangrijkste factor. Op het moment dat je bedrijf financieel stabiel is dan kan je makkelijker een zakelijke lening krijgen, aangezien kredietverstrekkers en banken hierbij minder risico oplopen. De belangrijkste factor voor een financieel stabiel bedrijf is dat er gekeken wordt naar de cashflow en of je hiermee de lening plus maandelijkse rente kan terugbetalen. De basis waarbij vanuit wordt gegaan is of je bedrijf minimaal 1 jaar operationeel is en of je een minimale jaaromzet hebt van meer dan 50.000 euro. Er zijn uiteraard enkele kredietverstrekkers die makkelijkere voorwaarden hebben.

De verschillende soorten zakelijke leningen

Er zijn verschillende soorten zakelijke leningen mogelijk. Het is mogelijk om te kiezen voor een doorlopend krediet, een normale zakelijke lening, factoring en leasing. De meest gebruikte vorm is een normale lening die vaak gebruikt wordt voor de financiering van inventaris, een verbouwing, bedrijfsovername of werkkapitaal. De bedragen kunnen oplopen tot 1 miljoen euro met een looptijd van 12 tot 60 maanden en de rente is tussen de 1,5 procent en 8,9 procent. Dan kan je nog kiezen voor een zakelijk krediet, een zogenaamde rekening courant. Hiermee heb je toegang tot flexibele cash en het is te vergelijken met het rood staan bij de bank. Je hebt toegang tot een specifiek bedrag. Tot dat bedrag kan je geld opnemen, maar je kan zelf kiezen hoeveel en wanneer. Het wordt maandelijks afgelost. De bedragen varieren tussen de 10.000 en 2 miljoen euro met een rente van 4 procent tot 25,2 procent. Bij factoring wordt een factuur van je debiteur direct aan je uitbetaald. Voor deze dienst betaal je een klein gedeelte van het factuurbedrag om de kosten van het factoring bedrijf te dekken. De rente is 12 tot 48 procent. Als laatste is er nog de mogelijkheid tot leasen. Dit wordt met name gebruikt bij bedrijfsauto’s en bedrijfsmiddelen tot een bedrag van 2 miljoen euro. De rente is tussen de 4,5 procent en 8,5 procent.