Aan welke eisen moeten veiligheidsschoenen voldoen?

Wanneer je op de werkvloer verplicht bent om veiligheidsschoenen te dragen, dan zijn er ook bepaalde eisen waar je schoenen aan moeten voldoen. Een paar veiligheidsschoenen die bijvoorbeeld niet zijn voorzien van een stalen neus, daar heb je uiteraard nog niets aan. Omdat er een aantal verschillende eisen worden gesteld aan veiligheidsschoenen, is het extra belangrijk dat ook jij ervoor zorgt dat je schoenen hieraan voldoen. Want ondanks het feit dat je werkgever aangeeft dat een bepaald type schoen goed is, kan het in de praktijk heel goed zijn dat deze schoenen niet de juiste bescherming bieden, die je wel nodig hebt en welke ook verplicht zijn. Je doet er daarom ook verstandig aan om goed te kijken naar het type schoen en of ze wel of niet goed genoeg zijn. Speciaal daarom hebben we een aantal eisen voor je op een rijtje gezet, waaraan jij kunt afleiding of je schoenen goed genoeg zijn.

Voldoen de veiligheidsschoenen aan de Europese normen?

De Europese normen voor persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ontwikkeld om de kwaliteit, prestaties en bescherming van veiligheidsschoenen te bepalen en ook te waarborgen. De twee belangrijkste Europese normen voor veiligheidsschoenen zijn de EN 20345 & EN ISO 20344.

EN 20345

Deze norm bepaalt de minimale vereisten voor veiligheidsschoenen, waaronder bescherming tegen impact, snijgevaar, elektrische geleiding en waterdichtheid. De EN 20345-normen omvatten verschillende niveaus van bescherming, afhankelijk van de specifieke werkomgeving en risico’s.

EN ISO 20344

Deze norm beschrijft de prestatie-eisen voor comfort, duurzaamheid, sliploze zolen, energieabsorptie en andere aspecten van veiligheidsschoenen.

Bij het kiezen van veiligheidsschoenen is het dus belangrijk om te controleren of de schoenen voldoen aan de juiste Europese normen, afhankelijk van de specifieke werkomgeving en vereiste bescherming. Veiligheidsschoenen die aan de Europese normen voldoen, garanderen een minimumniveau van bescherming. 

Zorg voor een goede zool

De zool is natuurlijk het eerst waarmee de schoen de vloer raak. Des te belangrijker dus om ervoor te zorgen dat de zool niet alleen dik genoeg is en voorzien is van een ijzeren plaat, zodat er geen spijkers of andere scherpe voorwerpen doorheen kunnen steken. Ook is het belangrijk dat de zool is voorzien van een antislip laag. Dit zorgt er namelijk voor dat je zool stevig blijft staan en je niet zomaar weg kunt glijden op het moment dat de ondergrond iets vochtig is.

De juiste maat en pasvorm

Veiligheidsschoenen zijn doorgaans wat stugger om te dragen dan normale schoenen. Logisch ook, aangezien ze van wat dikker materiaal zijn gemaakt en dus ook goede ondersteuning en bescherming moeten kunnen bieden. Omdat het juist belangrijk is dat ze prettig zitten, is de juiste maat en ook de pasvorm essentieel in het maken van je uiteindelijke keuze. Stel dat je kiest voor een te smalle schoen, dan loop je het risico dat je door een minder comfortabele pasvorm wat sneller geneigd bent anders te gaan lopen. Hierdoor ben je minder alert, waardoor de kans op een ongeluk toeneemt.